Typebeskrivelse

For Dansk Shropshire. Redigeret den 25/02/2022

Prioritering (1 til 3): Beskrivelse:
1 Kroppen Kraftig bred foran med forstilling. Bagparten skal være muskuløs. Lige overlinje og dyb underlinje, der giver plads til stor foderoptagelse og bør
1 Ryggen/Overlinie Muskuløs, bred og lang samt stærk og lige. Ens bredde for til bag
1 Krydset Langt, bredt, afrundet samt svagt hældende
1 Køllerne Særdeles fyldige og dybe yder- og inderlår
1 Lemmerne Stærke kraftige ben, velvinklede haser og stærke koder
1 Bevægelse/Skridtgang Fri bevægelse, bagerste ben træder næsten i forreste bens fodspor.
1 Klovene Sorte, smal klovspalte, ensartede.
1 Beuldning Øjnene skal være uldfrie i minimum 4 cm’s radius, med pupillen som centrum. Næseryggen skal være uldfri. Lemmerne uldfrie under knæ/hase.
1 Højde Vædder: 70 cm +/-5 cm. Får: 65 cm +/-5 cm (for udvokset dyr)
1 Længde Vædder: 85 cm +/-5 cm. Får: 80 cm +/-5 cm (for udvokset dyr)
1 Dybde God dybde
1 Andet Væddere skal have passende, og lige store, velophængte testikler. Bitestikler veludviklede
2 Hovedet Velproportioneret i forhold til forparten – sortbrun til sort – vågent blik.
2 Mulen Sort, bred, enkelte grå hår tilladeligt.
2 Ørene Middel store – uldfrie – sort til sortbrune.
2 Halsen Kort, kraftig, velansat med god rejsning.
2 Yver Velophængt yver som er lige stort i begge sider. Små patter. Bipatter ønskes ikke, yveret dog passende til dyrets alder.
2 Vægt Vædder: 100 – 120 kg. Får: 65 – 80 kg. (for udvokset dyr)
3 Ulden Tæt, finfibret, hvid uden sorte hår og pletter, elastisk og tæt uld der ikke filtrer.

Produktionsegenskaber:

  • Lang brunstsæson fra juli til marts.
  • Lette læmninger hos får i huld 3-4.
  • Lammene har god livskraft.
  • Middel frugtbarhed ca 1,5 fravænnede lam.
  • Velophængt yver, velansatte middelstore patter.
  • God vækstevne i forhold til racens vægt
  • Tidlig slagtemodne, 40 til 50 kg levende vægt for henholdsvis gimmerlam og vædderlam.
  • Lav vedligeholdelsesfoderforbrug.
  • Lang produktiv livslængde.
  • Tendens til fedme når lammene bliver for store.
  • Rolige og nemme at håndtere-stærktt flokinstinkt.
  • Nemme at hegne.
  • Tidlig fravænningmulig-flere moderdyr pr.ha.
  • Yverbetændelse sjældent forekommende.
  • Velegnet til græsning i grankulturer og på naturarealer uden lam.

Slagte og kødkvalitet:

  • Saftigt, mørt, finfibret og velsmagende kød.
  • Scanning for muskel/fedt: Minimum 35mm for muskel og max 3 for fedt.

Uld og skind:

  • Tæt og finfibret, filter kun i ringe grad, tåler maskinvask ved 30 grader.
  • Giver tæt, elastisk karteflor, velegnet til dynefyld og fyld in jakker.
  • Egner sig til grovstrik, sokker og sweaters. Lammeulden er velegnet til babystrik og undertøj.
  • Skind med tæt genrejsende uld, velegnet som liggeunderlag for alle aldre.